Goffin heeft top tien in zicht

KEY BISCAYNE, FL - MARCH 30: David Goffin of Belguim plays a match against Gilles Simon of France during Day 10 of the Miami Open presented by Itau at Crandon Park Tennis Center on March 30, 2016 in Key Biscayne, Florida. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP

David Goffin (ATP 15) maakt dezer dagen indruk in de Verenigde Staten. Na zijn halve finale in Indian Wells staat de Luikenaar ook in Miami bij de laatste vier. Nu volgt een topaffiche tegen niemand minder dan Novak Djokovic (ATP 1).

Het tornooi van Miami hoort net als dat van Indian Wells tot de meest prestigieuze afspraken op de ATP-kalender, slechts een trapje lager dan de grandslamtornooien. De halve finales halen is dus sowieso een knappe prestatie, en al helemaal als je dat op beide tornooien doet. In zijn kwartfinale tegen Gilles Simon (ATP 19) kreeg Goffin wel voor het eerst stevig weerwerk. Zo moest de Belgische nummer één de eerste set met 3-6 aan zijn Franse tegenstander laten. Goffin panikeerde niet en stelde nadien orde op zaken in sets twee en drie (6-2 en 6-1).

«De eerste set had ik het lastig», gaf de Luikenaar na afloop toe, «maar vanaf de tweede heb ik de kwaliteit van mijn opslag kunnen opkrikken.» Goffin is logischerwijze erg tevreden over zijn prestaties van de voorbije weken. «Had je me bij het begin van het seizoen gezegd dat ik twee halve finales in de Masters 1.000 ging spelen, had ik meteen getekend. Dit geeft veel vertrouwen voor de tornooien die nog komen. Ik voel me op dit moment heel goed.»

De kans is wel groot dat de halve finales opnieuw het eindstation worden. Tegenstander van dienst is de quasi-onklopbare titelverdediger Novak Djokovic, die zelf in twee sets (6-3, 6-3) afrekende met de Tsjech Thomas Berdych (ATP 7). De statistieken spreken alvast in het voordeel van de Serviër, die in de onderlinge confrontaties met 3-0 leidt. Zelfs als Goffin verliest, kan hij zich optrekken aan zijn nieuwe ranking. Op de ATP-ranglijst die maandag verschijnt, stijgt onze landgenoot naar de twaalfde of de dertiende plaats, zijn hoogste notering ooit. Zijn grote doel – een plaats in de top tien – komt zo stilaan dichterbij.