Siberische eenhoorn stierf 29.000 jaar geleden uit

Eenhoorns zijn - voor zover geweten is - mythische wezens die al eeuwenlang opduiken in allerlei boeken en geschriften. Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat er 29.000 jaar geleden een wezen met één reusachtige hoorn over de steppes van Siberië dwaalde. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De ontdekking van de Elasmotherium sibiricum, soms ook de Siberische eenhoorn genoemd, is op zich niet nieuw, maar wetenschappers dachten dat het beest 350.000 jaar geleden uitstierf. Een recente studie, gepubliceerd in American Journal of Applied Science, ontkracht die theorie nu.

Na onderzoek op een goedbewaarde schedel die in Kazachstan gevonden werd, concludeerden de onderzoekers dat de Siberische eenhoorn 29.000 jaar geleden nog op deze planeet ronddraafden. Het is onduidelijk hoe dit dier duizenden jaren langer leefde dan soortgenoten op andere plaatsen.

"Waarschijnlijk was het zuiden van West-Siberië een toevluchtsoord, waar dit dier kon blijven gedijen in tegenstelling tot zijn soortgenoten", verklaart Andrei Shpanksy, de auteur van de studie, aan CNN. De onderzoekers willen nu kijken naar de rol van migratie en de milieufactoren die ertoe leidden dat het dier uiteindelijk uitstierf. Dat inzicht zou volgens hen misschien zelfs nuttig kunnen zijn in onze eigen strijd met klimaatverandering. "Het verleden beter begrijpen zorgt ervoor dat we nauwkeurigere voorspellingen kunnen maken voor natuurprocessen in de nabije toekomst.

Het slechte nieuws voor fans van eenhoorns is dat de Elasmotherium sibiricum, ondanks zijn bijnaam, niet echt gelijkt op een paard met een hoorn. Het prehistorische dier had een hoorn die tot twee meter lang werd, een ruige vacht en woog meer dan vier ton. De Elasmotherium sibiricum kan je vergelijken met een neushoorn, zoals je een mammoet kan vergelijken met een olifant.

Foto: Wikimedia Commons