Daarom moet je ook zonnecrème op het vliegtuig dragen

Als je denkt dat je op vakantie enkel zonnecrème moet smeren wanneer je in de zon zit, heb je het mis. Volgens Amerikaanse dermatologen moet je je ook al op het vliegtuig beschermen tegen schadelijk stralen.

Volgens dermatoloog en auteur van het boek ‘Forget the facelift’ Doris Day is een uur lang in het vliegtuig zitten even schadelijk als twintig minuten onder de zonnebank liggen.

Wanneer je in het vliegtuig zit, ben je een tiental kilometer dichter bij de zon dan wanneer je aan het zwembad of op het strand ligt. De stralingen die door het raampje van het vliegtuig komen, zijn dan ook bijzonder schadelijk voor de huid.

Het glas blokkeert wel de standaard UVB-stralen, maar de schadelijke UVA-stralen komen er wel nog door. “We weten dat alle golflengtes van ultraviolette straling kankerverwekkend zijn”, legt Day uit. “Wie te veel blootgesteld wordt aan die stralingen, heeft een verhoogde kans op huidkanker.”

Voor niemand is het risico groter dan voor piloten aangezien zij vele uren in de lucht vertoeven achter een groot raam. Maar ook als je achter een klein raam zit, kan je volgens experts beter enkele voorzorgen nemen.  “Doe de zonneschermen naar beneden en smeer voldoende zonnecreme met een hoge beschermingsfactor”, stelt Day voor. “Je kan ook nog supplementen nemen die je extra beschermen, zoals Heliocare. Het is geen vervanging voor de zonnecrème, die moet je wel nog blijven smeren, maar het geeft wel extra bescherming.”

Als je regelmatig vliegt, kan je ook gewoon voor zorgen dat je niet aan het raampje zit.