Spotify haalt 1 miljard dollar op

Spotify haalt 1 miljard dollar op
Spotify haalt 1 miljard dollar op

De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify heeft een miljard dollar opgehaald in de vorm van leningen. Met die financiering wil Spotify de concurrentiestrijd met uitdagers zoals Apple Music blijven aangaan. Dat bevestigden ingewijden in het dossier aan het Duitse persagentschap dpa. De leningen kunnen later omgezet worden in aandelen in het technologiebedrijf, zo hadden de Amerikaanse kranten Wall Street Journal en New York Times eerder bericht. Zou Spotify binnen een jaar naar de beurs trekken, krijgen de investeerders een korting van 20 procent op de prijs van het aandeel bij de beursgang (IPO), aldus de Wall Street Journal. Duurt het langer dan een jaar vooraleer Spotify beursgenoteerd is, loopt die korting elke 6 maanden extra op met 2,5 procentpunten. De betaling van intresten zou ook toenemen, naarmate de IPO op zich laat wachten. De aanvankelijke intrest bedraagt 5 procent en stijgt 1 procentpunt elke zes maanden, met een bovengrens van 10 procent.

De investeringsmaatschappijen TPG en Dragoneer legden 750 miljoen dollar neer. De rest komt van klanten van de investeringsbank Goldman Sachs, die ook de deal organiseerde. Volgens de krantenberichten zullen de investeerders ook de mogelijkheid hebben hun aandelen te verkopen 90 dagen na de IPO, terwijl werknemers en andere vroege aandeelhouders 180 dagen moeten wachten.

De technologiewebsite TechCrunch noemt de voorwaarden verbonden aan de financiering “duivels”. “Als Spotify niet goed presteert, kunnen sommige agressieve voorwaarden aan het akkoord het heel wat geld kosten”, luidt de commentaar.

Spotify telde onlangs ongeveer 30 miljoen betalende gebruikers. Rivaal Apple Music telde er begin dit jaar 11 miljoen. Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple biedt evenwel geen gratis versie aan die steunt op advertenties, zoals Spotify dat doet.

Spotify werd in juni 2015 gewaardeerd op 8,5 miljard dollar. Streaming zit in de lift, terwijl de verkoop van cd’s en betalende downloads afneemt.

Bron: Belga