Sp.a kritisch voor plannen Vlaamse regering rond lerarenopleidingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij sp.a is kritisch voor de plannen van de Vlaamse regering rond de lerarenopleidingen. Die zouden enkel nog door hogescholen en universiteiten aangeboden kunnen worden en niet langer door de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO). Maar zonder extra middelen wordt dat moeilijk, vreest sp.a-parlementslid Caroline Gennez. Aan de CVO's volgen nu meer dan 9.000 toekomstige leerkrachten les, hoofdzakelijk mensen met een job die zich buiten de werkuren omscholen tot leerkracht. "Deze zij-instromers brengen essentiële kennis en ervaring binnen in het onderwijs en zijn cruciaal om tegen 2025 de 59.000 nodige leerkrachten te kunnen voorzien", klinkt het bij Gennez.

Maar die groep studenten vraagt meer flexibiliteit en volgens Gennez is het maar de vraag of de universiteiten en hogescholen die kunnen bieden zonder dat de Vlaamse regering extra middelen voorziet. "Avond- en weekendlessen vragen een grote inspanning van docenten, maar zijn wel essentieel zijn om de zij-instroom te behouden", luidt het.

De Vlaamse regering wil ook de hogere beroepsopleidingen (HBO5) overbrengen van de CVO's naar de hogescholen. "Ook dit dreigt tot een leegloop te leiden indien de hogescholen geen bijkomende middelen krijgen", zegt Gennez.

Voor de CVO's zou enkel nog een belangrijke rol overblijven voor het tweedekansonderwijs. "Het is geen goed idee om CVO's te reduceren tot een minimaal aanbod voor de meest kwetsbare groepen. Haar sterkte is net haar laagdrempelig en tegelijk zeer breed aanbod dat toelaat om vele diverse types studenten samen te brengen en hen binnen een vertrouwde omgeving, dichtbij huis, op te laten klimmen naar hogere studies. Onderwijs moet tot doel hebben om drempels verlagen. Helaas dreigen de beslissingen van de Vlaamse regering net het omgekeerde te doen", besluit Gennez.

bron: Belga