Regering-Michel pikt begrotingsdraad begin volgende week weer op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering hervat begin volgende week haar moeilijke begrotingscontrole. Dat bevestigen verschillende kabinetten. Op technisch niveau zijn de voorbije dagen nog gesprekken gevoerd, maar het kernkabinet kwam sinds de aanslagen in Brussel niet meer samen over de cijfers. Even terugspoelen naar vorige week maandag. Premier Charles Michel, die twee dagen later naar China zou vertrekken, probeert met een eigen voorstel zijn coalitiepartners alsnog op één lijn te krijgen. De tijd blijkt echter niet rijp, Michel maakt zich op om zonder akkoord op het vliegtuig te stappen. Maar na zijn terugkeer op zaterdag zou de kern meteen weer rond de tafel gaan zitten.

De aanslagen in Brussel trokken een gruwelijke streep door die planning. Dagenlang was het voor premier Michel en zijn topministers al veiligheid wat de klok sloeg. De begroting verschoof noodgedwongen naar de achtergrond. Op het hoogste niveau kwam de kwestie niet meer aan bod.

Intussen lijkt het eerste stof stilaan gaan liggen in de Wetstraat. N-VA-vicepremier Jan Jambon trekt naar Washington, waar hij de komende dagen deelneemt aan een top over nucleaire veiligheid. Zaterdagavond lokale tijd vliegt hij terug.

Zonder nieuw onheil waagt het kernkabinet zich dan begin volgende opnieuw aan de begrotingscijfers, bevestigt men op verschillende kabinetten. Een precieze timing ligt nog niet vast. Net zo min als een deadline, onderstreept zowat iedereen. De enige deadline is eind april, zo counterde premier Michel eerder al de "officieuze deadline" van zijn vertrek naar China. Dan verwacht Europa tekst en uitleg.

Vraag is of de gesprekken nu wel beter zullen vlotten. Aan de vooravond van de aanslagen werd naar verluidt nog steeds gebikkeld over de precieze omvang van de te leveren inspanning. Discussiepunten bleven de afgesproken maar nog niet volledig uitgevoerde maatregelen, genre karaattaks en de heractivering van langdurig zieken. Net als de asiel- en veiligheidsfacturen die van Europa minstens deels uit de begroting mogen blijven.

N-VA-vicepremier Jan Jambon liet na de aanslagen al verstaan dat wat hem betreft niet meteen extra geld nodig is voor veiligheid. Bij N-VA blijft men zich ook hoeden voor opgepompte cijfers die de regering binnen enkele maanden onvermijdelijk opnieuw op haar bord zou krijgen.

De coalitiepartners staan dan weer niet te springen om grote structurele hervormingen uit te werken in kader van de begrotingscontrole. CD&V legt in dat geval opnieuw haar voorstellen rond een 'dual income tax' op tafel, klonk het de voorbije weken al.

bron: Belga