Ontsnapte leeuw krijgt uitstel van executie dankzij #SaveSylvester

De Zuid-Afrikaanse Nationale Parken hebben woensdag onder publieke druk hun beslissing om Sylvester, de ontsnappingskoning onder de leeuwen, te euthanaseren teruggedraaid. De driejarige mannetjesleeuw is voorlopig nog altijd op de vlucht. Sylvester ontsnapte zondag uit het Karoo National Park, een gebied in het zuiden van Zuid-Afrika. Het was al de tweede keer in minder dan een jaar dat hij uit het park wist te geraken. Het nationaal park oordeelde daarom dat Sylvester een reëel gevaar voor de mensen vormt, en dus om het leven moet worden gebracht.

Maar die beslissing lokte heel wat verontwaardiging uit bij dierenliefhebbers. Onder de hashtag #SaveSylvester werd meteen een onlinepetitie opgestart, die woensdagnamiddag al door meer dan 2.800 mensen ondertekend werd. Het nationaal park kwam daarop deels terug op zijn beslissing.

Sylvester zal nu enkel nog gedood worden “als de schade die hij veroorzaakt heeft omvangrijk is, meer bepaald indien hij een gevaar voor de bevolking betekent”, zo luidt het. “Er kan geen enkele beslissing worden genomen zolang het dier niet gevangen is”, wordt voorts nog benadrukt.

De vorige keer dat Sylvester uit het park ontsnapte, had hij tijdens zijn drie weken durende vlucht 28 schapen, een koe en een koedoe gedood. Sindsdien draagt hij een halsband met een zendertje dat zijn locatie doorgeeft. Volgens die gegevens bevindt de leeuw zich momenteel in een afgelegen bergachtig gebied. “We hopen dat hij geen mensen tegenkomt”, stelt het Karoo National Park.

Sylvester heeft alvast meer geluk dan een soortgenoot die in Kenia uit het Nairobi National Park was ontsnapt. Die leeuw had in het dorp Isinya, 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, één persoon verwond en werd daarop doorgeschoten door de parkwachters.

Bron: Belga