Kaper Egypt Air in voorlopige hechtenis geplaatst in Cyprus

Kaper Egypt Air in voorlopige hechtenis geplaatst in Cyprus
Kaper Egypt Air in voorlopige hechtenis geplaatst in Cyprus

De man die gisteren een vliegtuig van Egypt Air had gekaapt, is vandaag voor een periode van acht dagen in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat heeft een Cypriotische rechtbank beslist. De 58-jarige Egyptenaar Seif al-Din Mustafa had een binnenlandse vlucht van Egypt Air laten omleiden naar de luchthaven van Larnaca, op Cyprus. Hij dreigde ermee zijn bommengordel tot ontploffing te brengen. Maar later bleek dat hij geen echte bommengordel droeg: hij had verschillende omhulsels van mobiele telefoons met elkaar verbonden en samen met kabels in een soort gordel gestoken. De kaping werd uiteindelijk zonder bloedvergieten afgehandeld. De 55 passagiers en de bemanningsleden hebben het vliegtuig ongedeerd kunnen verlaten.

De Cypriotische rechtbank besliste om de man acht dagen lang in voorlopige hechtenis te plaatsen. De politie heeft aangegeven dat de man mogelijk wordt aangeklaagd voor kaping, ontvoering, bedreigingen en meerdere inbreuken op de antiterrorismewet.

Eerder hadden de Cypriotische autoriteiten al aangegeven dat de man niet uit terroristische overwegingen handelde, maar dat het ging om een “individuele daad van een psychisch onstabiele persoon”. De man had geëist om zijn ex-vrouw te kunnen zien, een Cypriotische waarmee hij verschillende kinderen heeft. Seif al-Din Mustafa heeft tot 1994 op Cyprus gewoond.

Bron: Belga