Hollande ziet af van voorstel om terroristen Franse nationaliteit te ontnemen

Hollande ziet af van voorstel om terroristen Franse nationaliteit te ontnemen

De Franse president François Hollande zal wegens politieke tegenstand niet langer doorzetten met de grondwetswijzigingen, die de invoering van een reeks antiterreurmaatregelen voorzien. Onder meer het voorstel om de Franse nationaliteit af te nemen van veroordeelde terroristen, wordt daarmee afgevoerd. Dat heeft Hollande na een bijeenkomst van de ministerraad verklaard. Het afnemen van de nationaliteit is een van de voorstellen die na de Parijse terreuraanslagen van 13 november gelanceerd werden. Er was een grondwetswijziging nodig om de maatregel in te voeren. Daarnaast moesten ook enkele veiligheidsmaatregelen die vanwege de toestand werden afgekondigd, in de grondwet worden verankerd.

Maar Hollande moest vaststellen dat er in de Senaat en de Assemblée Nationale geen overeenstemming over het voorstel bestond. Beide kamers “zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over eenzelfde tekst”, aldus Hollande. De Assemblée Nationale wordt door links geleid, maar in de Senaat zijn de rechtse partijen in de meerderheid.

Ook een compromis lijkt niet meteen in het verschiet te liggen. “Een deel van de oppositie staat vijandig tegenover elke grondwetsherziening”, verklaart de president. “Ik heb besloten het debat te sluiten.”

bron: Belga