Het Nationale Bevrijdingsleger ELN

Het marxistisch-leninistische Nationale Bevrijdingsleger (ELN) is de op een na grootste guerrillabeweging in Colombia. De rebellengroep is vooral in het oosten van het land actief en pleegt steeds weer aanslagen op de infrastructuur. Het Ejército de Liberación Nacional zou momenteel 2.000 strijders in zijn rangen tellen. De organisatie werd in 1964 door Fabio Vásquez opgericht en was aanvankelijk sterk gericht op het Cubaans socialistische staatsmodel. Later sloten vele door de bevrijdingstheologie gedreven geestelijken zich bij de groep aan. Tot 1998 werd de ELN door de Spaanse priester Manuel Pérez geleid.

De beweging heeft herhaaldelijk geprobeerd met de Colombiaanse regering een vredesakkoord te onderhandelen. Alle inspanningen zijn tot nog toe mislukt. Tegen de leiding rond commandant Nicolás Rodríguez alias Gabino liggen arrestatiebevelen wegens terrorisme.

De guerrillero’s zijn vandaag betrokken bij ontvoeringen, afpersing van beschermingsgeld en drugshandel. Hun aanvallen zijn vooral gericht tegen oliepijpleidingen en elektriciteitscentrales. De ELN werkt soms ook samen met criminele bendes en de grotere rebellenorganisatie FARC.

bron: Belga