Aanslagen – Nederlandse Justitie schrapte verbindingsofficier in Brussel

Aanslagen - Nederlandse Justitie schrapte verbindingsofficier in Brussel

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vorige zomer de zogenoemde “JBZ-liaison” (verbindingsofficier) op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland, zo schrijft de Nederlandse openbare omroep NOS woensdagavond op zijn website. Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims, aldus NOS.
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen.
Min of meer tegelijk met het (tijdelijk) schrappen van de liaison in Brussel werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen, vanwege “het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in combinatie met de belangrijke rol die het Verenigd Koninkrijk in de EU speelt”.
Het gebeurt volgens de woordvoerder van het ministerie regelmatig dat de liaison-functie her en der nu eens wel en dan weer niet wordt ingevuld, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.
Oppositiepartij D66 heeft in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd over het verdwijnen van de verbindingsofficier in Brussel. De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben.

bron: Belga