Aanslagen - "Landen moeten meer investeren in observatiemiddelen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Overheden moeten, net als de Verenigde Staten, meer investeren in observatiemiddelen, om zo onder meer de geldstromen van terreugroepen als Islamitische Staat in het oog te kunnen houden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew dinsdag verklaard tijdens de talkshow "Charlie Rose" op PBS. Hij benadrukte ook dat de VS samenwerken met België en Frankrijk om die geldstromen bloot te leggen. Lew kreeg dinsdag de vraag of de internationale gemeenschap via sancties de financiering van terreurgroep Islamitische Staat zal kunnen droogleggen. "Dat is zeer ingewikkeld", antwoordde hij, want IS "is een gecompliceerd organisme".

"De vreselijke realiteit achter de aanslagen in Brussel en Parijs, is dat er niet veel geld nodig is om dergelijke dingen te doen", zei hij. "We werken samen met onze collega's uit België en Frankrijk om zeker te zijn dat we de juiste informatie uitwisselen om te zien hoe het geld circuleert voor of na bepaalde gebeurtenissen", aldus de minister, die nog toevoegt dat de Verenigde Staten beschikken over "de meest gesofisticeerde observatiemiddelen ter wereld".

"Een van de uitdagingen waar we nu mee geconfronteerd worden, is dat de rest van de wereld ook dergelijke hulpmiddelen moet ontwikkelen. We kunnen niet iedereen in het oog houden", benadrukt hij.

Lew haalde dinsdag ook aan dat een Brexit nadelig zou zijn voor Europa, de Britse economie en de wereldeconomie. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, heeft dat niet alleen een "economische impact, op vlak van commerciële stromen en economische relaties", maar ook een "geopolitieke en strategische invloed, op het gebied van het behoud van de Unie", zei Lew. "In een wereld waar een van de zaken die economieën beïnvloedt de onzekerheid is vanwege geopolitieke risico's, is het duidelijk dat er een impact is op de economie als het niveau van onzekerheid stijgt."

Uit een studie van ING van vorige week bleek nog dat een Brexit de EU-landen 0,3 procent van hun bruto binnenlands product zou kosten, en dat België meer dan gemiddeld (0,5 pct, goed voor 2 miljard euro) getroffen zou worden omdat de uitvoer naar Groot-Brittannië zo belangrijk is.

Bron: Belga