Zwarte man gaat hervormingsproces van politie in Chicago leiden

Zwarte man gaat hervormingsproces van politie in Chicago leiden
Zwarte man gaat hervormingsproces van politie in Chicago leiden

De burgemeester van Chicago heeft maandag Eddie Johnson, een ervaren zwarte agent, aangesteld als tijdelijk politiecommissaris. Hij krijgt de zware taak om het vertrouwen te herstellen en het stijgende aantal wapendoden een halt toe te roepen.
“Ik heb de laatste vijf jaar samengewerkt met Eddie Johnson en ik ben ervan overtuigd dat hij de juiste persoon op het juiste moment is”, zo zei burgemeester Rahm Emanuel. “Meneer Johnson heeft het gevoel voor leiderschap, de persoonlijkheid en de capaciteiten om onze politie te leiden in deze moeilijke tijden”, zo voegde hij eraan toe op een persconferentie.
Johnson werkt al meer dan 25 jaar als politieman in Chicago, en geniet de steun van de zwarte en Spaanssprekende minderheden van de stad. Toch wordt het een moeilijke taak om de reputatie van de politie van Chicago te herstellen, waartegen een federaal onderzoek loopt na de moord op een zwarte tiener door een blanke politieagent in oktober 2014.
De vrijgave van de video van het incident, waarop te zien was hoe de agent koelbloedig het vuur opende op de 17-jarige Laquan McDonald, zorgde voor een schokgolf en leidde tot het ontslag van Garry McCarthy, het voormalige hoofd van de lokale politie.
Ook de positie van burgemeester Rahm Emanuel, een goede vriend van president Obama, kwam onder druk te staan, omdat hij het schandaal zou hebben willen verdoezelen.
Het onderzoek naar de politie van Chicago moet achterhalen of de beschuldigingen van geweld en racisme door het korps kloppen.

Bron: Belga