Rode Duivels - Vertimmerd België lijdt 2-1 nederlaag in Portugal

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Rode Duivels zijn in hun oefeninterland van dinsdagavond in Leiria tegen een 2-1 nederlaag tegen Portugal aangelopen. Nani (20.) en Cristiano Ronaldo (40.) zorgden voor de verdiende 2-0 ruststand in het Estadio Municipal Dr. Magalhaes Pessoa, iets voorbij het uur kopte Romelu Lukaku - op voorzet van zijn broer Jordan - de aansluitingstreffer tegen de touwen. In een omwille van de aanslagen van vorige week erg symbolische interland konden de Duivels zoals bekend niet op een handvol sterkhouders rekenen. Bondscoach Marc Wilmots liet onder meer Marouane Fellaini en Nacer Chadli starten, bij de thuisploeg stond absolute vedette Cristiano Ronaldo in de basiself.

Na een gezapige openingsfase was het Portugal dat in de tiende minuut zijn neus voor de eerste keer aan het venster stak. Ronaldo bracht na een knap dribbelnummer Danilo in stelling, Courtois stond echter pal op diens inzet. In de herneming knalde ook Adrien op doel, Courtois redde opnieuw. Amper twee minuten later werd de Belgische nummer één voor de derde keer aan het werk gezet, ditmaal tikte hij een kopbal van Nani over doel. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Pepe via Courtois op de lat, de Belgen kwamen vier keer goed weg.

In de twintigste minuut mocht het thuispubliek dan toch een eerste keer juichen. André Gomes zonderde Nani af, de Fenerbahçe-winger trapte de 1-0 beheerst voorbij een kansloze Courtois. Het vertimmerd Belgisch elftal kreeg amper een poot aan de grond en had het erg moeilijk met de beweeglijke Portugezen. De eerste echte Belgische dreiging kwam er pas na 37 minuten, na knap samenspel met Chadli trapte Mertens in de handen van Rui Patricio.

Vijf minuten voor rust stond de 2-0 op het bord. Joao Mario kreeg op links veel te veel tijd en ruimte op de bal voor doel te gooien, wie anders dan Cristiano Ronaldo kopte makkelijk binnen. Op slag van rust werd het ei zo na nog 3-0, maar na een snelle counter knalde Gomes over.

Na rust was er al snel een misser van Gillet, maar Ronaldo toonde medelijden en trapte over. Aan de overzijde ging een kopballetje van Mertens naast en had de Portugese goalie een knappe redding in huis op een pegel van Nainggolan.

Iets voor het uur haalde Wilmots Gillet naar de kant en bracht hij Jordan Lukaku in de ploeg. Denayer verhuisde naar rechts, Vermaelen werd centraal uitgespeeld. Jordan Lukaku liet zich vrijwel meteen opmerken en na een vlotte combinatie op links bracht hij de bal perfect voor doel. Grote broer Romelu bedankte en kopte de aansluitingstreffer tegen de Portugese netten, een 100% Lukaku-combinatie dus. Het was overigens voor het eerst sinds de broers Emile en Mbo Mpenza dat er nog eens een broederpaar tussen de lijnen stond bij de Belgen.

Bij de Portugezen waren doelpuntenmakers Ronaldo en Nani dan al vervangen, bij de Belgen viel Batshuayi in voor Mertens en kregen ook Dembélé en Boyata nog speelminuten. Nainggolan knalde nog van ver naast, voor Portugal liet de ingevallen Quaresma de 3-1 liggen. Het bleef 2-1, de Rode Duivels sluiten een erg bewogen week dus af met een nipte nederlaag in Portugal.

bron: Belga