Nigerese oppositie wil niet praten zonder politieke transitie

Nigerese oppositie wil niet praten zonder politieke transitie
Nigerese oppositie wil niet praten zonder politieke transitie

De Nigereense oppositie maakt “elke dialoog” met president Mahamadou Issoufou, waarvan ze de herverkiezing betwist, afhankelijk van een “politieke transitie”, zo meldde ze maandag in een verklaring. “Elke dialoog moet samengaan met de instelling van een inclusieve transitieperiode, die de grondwettelijke normaliteit in dit land moet herstellen door de oprichting van een periode van inclusieve politieke overgang”, zo luidde de verklaring van de Copa, de coalitie van de oppositie die de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 20 maart heeft geboycot.
Die dialoog moet volgens de oppositie in “twee fases” gebeuren. De eerste moet de huidige regering en de oppositie samenbrengen, en moet gaan over het einde van het wettelijke mandaat van president Issoufou op 1 april. Daarnaast moeten er onder meer afspraken gemaakt worden over de transitieperiode en de duur ervan.
Vervolgens moeten “alle productieve krachten van het land” betrokken worden in de tweede fase, die de oprichting van de transitieregering en andere transitieorganen als resultaat moet hebben. Door het “gebrek aan vertrouwen” tussen de politieke spelers bepleit Copa ook de facilitatie door de internationale gemeenschap.
De verklaring van de oppositie kwam enkele uren nadat ze nog verklaard had open te staan voor dialoog.
Uittredend president Mahamadou Issoufou werd bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen herkozen met ruim 92 procent van de stemmen. De oppositie had op voorhand al aangekondigd het resultaat van de tweede ronde niet te zullen erkennen, en vindt dat hij niet meer legitiem aan de macht zal zijn wanneer zijn mandaat op 1 april afloopt.

Bron: Belga