New Yorkse gouverneur in de bres voor uniseks-toiletten in North Carolina

Een omstreden wet in North Carolina, die de installatie van uniseks-toiletten verhindert, laat politici in andere Amerikaanse staten naar ongewone protestmaatregelen grijpen. De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo verbood alle niet echt noodzakelijke dienstreizen van zijn ambtenaren en overheidsmedewerkers naar de zuidelijk gelegen kuststaat. “In New York geloven we dat alle mensen -ongeacht hun genderidentiteit of seksuele geaardheid- dezelfde rechten en dezelfde bescherming van de wet genieten”, deelde Cuomo als argumentatie mee. North Carolina had zijn gemeenten vorige woensdag per wet verboden eigen richtlijnen tegen discriminatie uit te vaardigen, daaronder ook de installatie van uniseks-toiletten, openbare toiletten die zowel door mannen als vrouwen mogen worden gebruikt. Bovendien verbiedt die wet mensen toiletten te gebruiken, die niet voor hun eigen biologisch geslacht zijn voorzien. Aanleiding is een maatregel van de stad Charlotte, die transgenders de toegang tot dergelijke toiletten moet mogelijk maken.

Eerder had de burgemeester van San Francisco, een bastion van de LHBT-beweging (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgenders) in de Verenigde Staten, een reisverbod voor North Carolina verordend. Overheidspersoneel mag enkel dienstreizen daar naartoe ondernemen, indien ze voor de bescherming van de openbare gezondheid en veiligheid absoluut noodzakelijk zijn, aldus Edwin Lee.

De burgerechtenorganisatie ACLU heeft een klacht aangekondigd tegen de volgens haar “wrede, beledigende en ongrondwettige” regel.

Bron: Belga