Nederlands parlement: “alle alarmbellen hadden moeten rinkelen”

Nederlands parlement:
Nederlands parlement: "alle alarmbellen hadden moeten rinkelen"

In de Tweede Kamer in Nederland zijn dinsdag grote vraagtekens geplaatst bij de internationale aanpak van terrorisme. CDA-leider Sybrand Buma sprak over tenenkrommend amateurisme in de strijd tegen de radicaalislamitische terreur: “Ieder land doet maar wat. Internationale samenwerking ontbreekt volkomen.” Buma verwees naar de gang van zaken rond de Belgische aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui, die zich vorig week in Brussel opblies. Na zijn uitzetting vorig jaar door Turkije kwam Ibrahim El Bakraoui aan in Nederland, maar de autoriteiten lieten hem ongemoeid. “Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen”, aldus Buma in een debat over de aanslagen in Brussel.

PVV-leider Geert Wilders, die het debat had aangevraagd, sprak over geblunder. Ook hij verbaasde zich erover dat geen enkele alarmbel was afgegaan. Tijdens een debat over de aanslagen in Brussel gaf Wilders ook op moslims af, waardoor hij hard in aanvaring kwam met de meeste andere partijen in de Tweede Kamer. Moslimterroristen kunnen zich volgens hem nu als vissen in het water van de moslimgemeenschappen bewegen. Wilders verwees naar een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en zich maandenlang vrijelijk kon ophouden in de Brusselse gemeente Molenbeek waar veel moslims wonen.

De oppositie en regeringspartij VVD namen het voor moslims op. Ze hekelden dat Wilders iedereen over één kam scheert. De ChristenUnie stelde voor dat de PVV juist een verbond moet sluiten met moslims om samen tegen de jihad te strijden. Wilders dreigde opnieuw met een motie van wantrouwen tegen de regering.

Bron: Belga