Nazi-officier als huurmoordenaar in dienst van de Israëlische geheime dienst

Nazi-officier als huurmoordenaar in dienst van de Israëlische geheime dienst
Nazi-officier als huurmoordenaar in dienst van de Israëlische geheime dienst

Otto Skorzeny, een Oostenrijkse officier van de Waffen-SS, zou in opdracht van de Israëlische geheime dienst gemoord hebben. Als agent van de Mossad zou hij in 1962 voor de verdwijning van de Duitse raketdeskundige Heinz Krug verantwoordelijk zijn geweest. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. Krug werkte mee aan een rakettenprogramma voor Egypte, toen nog een vijandig buurland van Israël. Skorzeny was blijkbaar de enige nazi, die na de Tweede Wereldoorlog door de Mossad werd gerekruteerd, zei de leider van Simon Wiesenthalcentrum in Jeruzalem, Efraim Zurof, dinsdag aan het Duitse persbureau dpa. Een deal met Skorzeny acht Zurof vanuit Israëlisch standpunt zinvol: “De operatie was absoluut legitiem, om mogelijke grote schade tegen te houden”. Skorzeny zou in ruil voor zijn hulp van de Mossad geëist hebben dat zijn naam van de opsporingslijst van de zelfverklaarde nazi-jager Simon Wiesenthal zou geschrapt worden.

Dat had Wiesenthal geweigerd, zei Zurof. Skorzeny was als agent voor de Mossad in aanmerking gekomen, omdat hij niet actief bij de Holocaust betrokken was. Over de aanwerving van Skorzeny door de Mossad werd al in 1989 bericht, maar nooit over de doelbewuste moord op Krug.

De Oostenrijkse SS-Standartenführer had in 1943 de bevrijding van de ten val gebrachte Italiaanse dictator Benito Mussolini georganiseerd. Hij overleed in 1975 op vrije voeten op 67-jarige leeftijd aan kanker.

Bron: Belga