Minister van belangrijkste coalitiepartij Rousseff stapt op

Minister van belangrijkste coalitiepartij Rousseff stapt op
Minister van belangrijkste coalitiepartij Rousseff stapt op

De Braziliaanse minister van Toerisme heeft maandag zijn ontslag aangekondigd. Dat deed hij na een oproep van zijn partijvoorzitter, vicepresident Michel Temer, om te breken met de met ontslag bedreigde presidente Dilma Rousseff. “De omstandigheden in dit land plaatsen de PMDB (de centrumrechtse coalitieparner van Rousseff, red.), al 46 jaar mijn partij, voor de uitdaging haar pad te kiezen onder het voorzitterschap van mijn strijdmakker, Michel Temer”, zo legt minister Henrique Alves uit in een brief aan Rousseff.
“Iedereen (…) weet dat ik altijd heb gepleit voor een permanente dialoog. Maar met spijt moet ik toegeven dat de kanalen voor die dialoog uitgeput zijn”, zo zegt Alves, die het heeft over een “moeilijke, maar bewuste beslissing”.
Michel Temer riep maandag de kaderleden van zijn partij samen, die dinsdag de breuk met Dilma Rousseff officieel zal maken tijdens een vergadering in Brasilia. De partij hoopt zo haar afzetting te bespoedigen en zelf het presidentschap te bemachtigen.
De PMDB, een onmisbare pijler van de coalitie van de Arbeiderspartij van Rousseff, telt met het vertrek van Alves nog zes ministers. Met 69 van de 513 parlementszitjes heeft de partij de grootste fractie in het parlement.
De Arbeiderspartij, die 58 parlementsleden heeft, zal ten minste 172 afgevaardigden in het parlement nodig hebben om de afzettingsprocedure tegen Rousseff te stoppen. De linkse presidente wordt door de rechtse oppositie beschuldigd van corruptie.

Bron: Belga