Kittel wil veiligheid even hoog op kalender als dopingstrijd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marcel Kittel wil dat renners beter beschermd worden tijdens wedstrijden. In een lang betoog op zijn Facebookpagina vraagt de Duitser dat meer investeringen in veiligheid in het peloton dezelfde prioriteit krijgt als de strijd tegen doping. Kittel plaatste het bericht in een reactie op het overlijden van Antoine Demoitié. De 25-jarige Luikenaar van Wanty-Groupe Gobert liet het leven nadat hij tijdens Gent-Wevelgem werd aangereden door een motor na een valpartij. "Het is duidelijk: het grootste probleem voor het wielrennen was doping en dat moet nog altijd bestreden worden", stelt de spurtbom van Etixx-Quick.Step. "Maar de veiligheidsthema's die er duidelijk zijn, zouden dezelfde aandacht en prioriteit moeten krijgen als het gevecht voor een zuivere sport. Niet alleen omdat er levens verloren kunnen gaan, maar ook omdat er tot dusver nog niet veel is gebeurd. De laatste grote ingreep was het protocol bij extreem weer, dat vorig jaar is ingevoerd. Daarvoor moeten we teruggaan naar 2003 toen de UCI helmdracht verplichtte, en toen alleen omdat Andrei Kivilev was gestorven."

Volgens Kittel is het aan de UCI en de wedstrijdorganisatoren om de lat qua veiligheid hoger te leggen. "Het is gemakkelijk te zeggen dat renners de wedstrijd rijden en daarom de verantwoordelijkheid dragen. Maar dat is gewoon niet waar. Er zijn zoveel zaken in een koers waarover je als renner geen controle hebt: gevaarlijke aankomsten, alle andere voertuigen die de wedstrijd volgen, toeschouwers en het weer bijvoorbeeld. De renners hebben al de handen vol met het zich concentreren op de wedstrijd. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat ze door de begeleiding van ervaren mensen en nauwkeurig gekozen wegen veilig blijven."

Samenwerking is de sleutel tot succes, stelt Kittel. "We moeten de handen in elkaar slaan om de sport veilig te houden, zodat het tragische ongeval van Antoine Demoitié niet voor niets is geweest. Er moet nu een open discussie op gang komen. Dat verwacht ik van mijn overkoepelende organisatie en de rennersvereniging."

Kittel pleit onder andere voor meer ervaren bestuurders in de volgwagens en op de motoren, jaarlijkse statistieken over wedstrijdongevallen om zo de evolutie te kunnen monitoren en extra seingeving bij scherpe bochten of gevaarlijke punten.

"Morgen zullen we bij de start van de Driedaagse De Panne rouwen om het verlies van Antoine en eer bewijzen aan hem, zijn familie en zijn ploeggenoten na dit verschrikkelijke ongeval. We zijn het Antoine verschuldigd opdat dit nooit meer zou gebeuren", besluit Kittel.

bron: Belga