Federaal parlement onder dreigingsniveau 4

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dreigingsniveau 4 is momenteel van kracht voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. De beslissing daartoe viel zondagavond, bevestigt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vandaag. Over de concrete aanleiding wil hij niets kwijt. Kort na de aanslagen in Brussel trok het OCAD het dreigingsniveau op naar niveau 4, het hoogste niveau. Op donderdag besliste het orgaan voor de dreigingsanalyse vervolgens om terug te gaan naar niveau 3. Dat houdt in dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk, maar dat er geen concrete informatie is over een op til zijnde aanslag.

Sinds zondagavond zit het federale parlement echter opnieuw onder dreigingsniveau 4, bevestigt Bracke. Hij en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne beslisten daartoe op aanvoeren van generaal Harry Vindevogel, de militaire commandant van het Paleis der Natie. "De beslissing kwam niet van OCAD", aldus Bracke.

Over de concrete aanleiding voor het hoogste dreigingsniveau wil Bracke om evidente redenen niets kwijt. De maatregel houdt onder meer in dat het veiligheidspersoneel kogelwerende vesten draagt en dat de garage onder constante bewaking staat.

bron: Belga