Europese instellingen passen veiligheidsniveau aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

In navolging van de Belgische autoriteiten hebben ook de Europese instellingen hun veiligheidsniveau teruggeschroefd. Wel blijven er nog steeds verscherpte maatregelen in voege. Na de terreuraanslagen van 22 maart verhoogden de Europese instellingen het alarmniveau van code "geel" naar "oranje". Nadat het OCAD het dreigingsniveau voor België vorige donderdag terugbracht van 4 naar 3, heeft Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz na overleg met de Europese Commissie en de Raad besloten om het veiligheidsniveau eveneens te verminderen, van "oranje" naar "geel".

Wel gelden in het Europees Parlement nog steeds verscherpte maatregelen, bijvoorbeeld wat betreft de controles aan de ingangspunten en de garages en de aanwezigheid van onderaannemers, dienstverleners en andere externe bezoekers. Normaal betekent "geel" ook de opschorting van ontmoetingen, evenementen en exhibities die individuele Europarlementsleden willen organiseren. Die kunnen echter wel toegelaten worden, op voorwaarde dat ze stroken met de veiligheidsmaatregelen.

Ook de Europese Commissie heeft "in nauwe coördinatie met de Belgische autoriteiten het veiligheidsniveau aangepast", bevestigde een woordvoerder vandaag. Ook de Commissie houdt niettemin extra veiligheidsmaatregelen in stand. "We zitten opnieuw op een lager niveau dan onmiddellijk na de aanslagen het geval was, maar we blijven waakzaam en we blijven meer veiligheidsmaatregelen in voege houden dan normaal het geval is", aldus de zegsman.

bron: Belga