Avondklok na drie jaar opgeheven in Myanmarese staat Rakhine

Avondklok na drie jaar opgeheven in Myanmarese staat Rakhine

Myanmars uittredende president heeft de avondklok opgeheven in de westelijke staat Rakhine, zo meldden de staatsmedia. Die werd in 2012 ingesteld nadat er geweld uitbrak tussen de boeddhisten en de moslimminderheid. De regering besloot de noodtoestand op te heffen in de staat Rakhine omdat er geen bedreigingen voor de levens en de eigendommen van de bevolking meer zijn.
De autoriteiten in Myanmar hadden in bijna alle dorpen in de staat de avondklok ingevoerd, nadat in 2012 sektarisch geweld uitbrak tussen de Rohingya’s (de moslimminderheid) en de lokale bevolking van Rakhine, die net zoals de meeste inwoners van het land boeddhistisch is.
Door het geweld op en de vervolging van de Rohingya’s hebben ongeveer 300.000 onder hen humanitaire hulp nodig, zo zegt het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA). Volgens het VN-orgaan leven 140.000 mensen daarvan nog steeds in de kampen, die als tijdelijk opgericht werden.
De Rohingya’s worden door de overheid in Myanmar niet erkend als een etnische groep, waardoor ze in feite staatloos zijn.

bron: Belga