Advoocaat: “Fayçal Cheffou slachtoffer van juridische dwaling”

Advoocaat: "Fayçal Cheffou slachtoffer van juridische dwaling"

Fayçal Cheffou, de man die werd opgepakt aan de gebouwen van het federaal parket, in verdenking werd gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden maar werd vrijgelaten, heeft niets te maken met de feiten die hem ten laste worden gelegd. Dat zegt hij bij monde van zijn advocaat Olivier Martins. Het federaal parket zei maandag dat de tenlastelegging behouden blijft, maar Cheffou is naar eigen zeggen dus onschuldig. Volgens de advocaat heeft Cheffou niets met Islamitische Staat (IS) te maken en ook niet met de daders van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Toen hij donderdag voor de deur van het federaal parket opgepakt werd, zat hij in een auto met twee vrienden. Martins verdedigde Cheffou in het verleden reeds voor feiten die hij als niet al te ernstig bestempelt.

Er werd van uitgegaan dat Cheffou de “man met het hoedje” kon zijn, de derde dader van de aanslagen op Brussels Airport die niet om het leven kwam en spoorloos verdween. Zijn advocaat vroeg na zijn aanhouding daarom om via onder meer telefoonverkeer, vingerafdrukken, DNA-analyse en uiterlijk voorkomen (waaronder de lichaamslengte) te verifiëren of hij het echt was.

“De onderzoeksrechter oordeelde dat de resultaten die reeds bekend waren mijn cliënt niet ten laste konden worden gelegd en besliste hem daarom vrij te laten”, legt Martins uit. “Toen ik de onderzoeksrechter gisteren sprak, zei hij mij enkel dat de onderzoeksresultaten à décharge zijn, maar we gingen niet in op details. (…) Als een van zijn vingerafdrukken gevonden zou zijn in het appartement (in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de aanslagen voorbereid zouden zijn, red.), zouden we het geweten hebben. Tijdens de ondervragingen is dat dan ook nooit ter sprake gekomen. De formele herkenning door de taxichauffeur plant volgens mij de zaden van een juridische dwaling.”

bron: Belga