Moderne man huilt vaker dan zijn vader

Volgens het stereotype zijn mannen stoere breedgeschouderde macho's die nooit of te nimmer wenen. Gelukkig hebben wetenschappers dit cliché volledig onderuit gehaald. Volgens een Brits onderzoek zijn mannen de dag van vandaag minder beschaamd om hun tranen de vrije loop te laten gaan en doen ze dit ook vaker. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van het Universal Channel hebben meer dan 2.000 Britse mannen ondervraagd. Daaruit blijkt dat een man tegenwoordig gemiddeld 14 keer in zijn volwassen leven in huilen uitbarst in het bijzijn van anderen. Ter vergelijking: hun vaders deden dat gemiddeld vijf keer in hun volwassenen leven.

Zo'n 40% moest de laatste twaalf maanden nog een traantje wegpinken in het gezelschap van anderen. En ook achter gesloten deuren zijn huilbuien klaarblijkelijk meer ingeburgerd. Zo jammeren mannen gemiddeld 30 keer per jaar, en die waterval van tranen duurt ongeveer 2 minuten en 18 seconden.

De mannen gaven aan meer te huilen bij emotionele gebeurtenissen, zoals de geboorte van een kind of het overlijden van een familielid. Maar tegelijk moest acht op de tien ook al eens janken bij een melodramatische film of serie.

"Tegenwoordig zijn tranen of een bibberende onderlip bij mannen meer aanvaard", legt psycholoog en hoofdonderzoekers Donna Dawson uit. "Maar tegelijkertijd wordt huilen in onze maatschappij nog steeds beschouwd als een teken van zwakte. Mannen waarbij de tranen over de wangen bingelen kunnen vaker rekenen op begrip, maar ze worden ook nog steeds uitgelachen."

Foto R.V.