AANSLAGEN - Luchthaven checkt maximum 800 passagiers per uur in bij heropstart

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de heropstart van de luchthaven in Zaventem worden maximaal 800 passagiers per uur ingecheckt. Dat is minder dan twintig procent van het gebruikelijk aantal reizigers. Dat heeft Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport Company, maandagavond aan Belga gezegd. Als de test met de voorlopige procedure voor de check-in dinsdag goed verloopt, is Brussels Airport ten vroegste woensdag weer operationeel. "We checken of de passagiers snel naar de vliegtuigen kunnen en terug", zegt Fransen. "Daarbij houden we rekening met de extra veiligheidsmaatregelen van de federale regering, die nadien haar fiat moet geven."

"Als de flow van de passagiers verloopt zoals wij die nu hebben uitgetekend en er geen bottlenecks zijn, kunnen we opnieuw starten. Met een beperkte capaciteit van maximaal een vijfde. Normaal worden per uur 5.000 passagiers ingecheckt. Dat gaan we beperken tot 800."

Er wordt ook rekening gehouden met passagiers op weg naar Zaventem. "Bijvoorbeeld mensen die vanuit Dublin willen terugkeren. Dat hoeft niet op dezelfde dag te zijn." Aan de test van dinsdag wordt deelgenomen door personeel van Brussels Airport, de politie en Defensie. "De met staking dreigende luchthavenpolitie wordt bij de test betrokken. Het is aan hen om dinsdagavond te oordelen. Wij gaan dat niet in hun plaats doen. Wij beperken ons tot het traject van de check-in. Dat bepaalt of we woensdag dan wel later de luchthaven heropenen."

bron: Belga