Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam

Illustration picture shows the scene of a police search part of the terror attacks investigations at the Kerselarenlaan / Avenue des Cerises in Schaarbeek - Schaerbeek, Brussels, on Friday 25 March 2016. Tuesday morning two bombs exploded in the departure hall of Brussels Airport and another one in the Maelbeek - Maalbeek subway station, which made 31 deadly victims and 316 injured people in total. ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant - Daesh - ISIS) claimed responsability for the massacre. BELGA PHOTO AURORE BELOT

In Rotterdam is op vraag van Frankrijk een 32-jarige man opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag in Frankrijk. Dat meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). 

De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de 32-jarige man, die door Franse media Anis B. wordt genoemd. Hij wordt gelinkt aan Kriket,  een 34-jarige man die donderdag bij een politieraid in Argenteuil is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking meldden de Franse autoriteiten dat hij al vergevorderde plannen had voor een aanslag.

In zijn woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden, dat getraceerd werd door de Nederlandse politie.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Ook Abdelhamid Abaaoud werd toen veroordeeld. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de Nederlandse politie heeft de aanhoudingen verricht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. Een woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.

In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk, werden vrijdag ook in ons land drie verdachten opgepakt.

Foto Belga / A. Belot