Vegetariërs kunnen de wereld redden

Als we allemaal minder vlees eten, kan de opwarming van de aarde afgezwakt worden en kunnen er wereldwijd miljoenen levens gered worden. Vegetariërs beweren het al langer, maar nu is het ook gestaafd door wetenschappers aan de universiteit van Oxford. 

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) is het eerste waarin de effecten van een vegetarisch dieet op gezondheid en milieu werd onderzocht. “Wat we eten heeft een grote invloed op onze eigen gezondheid en het wereldwijde milieu”, stelt onderzoeker Marco Springmann vast.

De wetenschappers analyseerden de effecten van vier verschillende eetgewoonten over een tijdsbestek van een halve eeuw. Wat blijkt? Als iedereen meer groenten en fruit zou eten en vlees van het menu zou schrappen, zouden er jaarlijks maar liefst acht miljoen mensen minder overlijden vanaf 2050. Bij het volgen van de huidige richtlijnen voor voedselinname, zouden er jaarlijks ongeveer vijf miljoen doden vermeden kunnen worden.

Broeikasgassen

Daarnaast veroorzaakt onze voedselketen ook meer dan een kwart van de uitstoot van broeikasgassen, beweert Springmann. Als we de bestaande richtlijnen zouden volgen, zouden de broeikasgassen in 2050 met 29% kunnen dalen. Bij een vegetarisch dieet zou het gaan om 63% en bij een veganistisch dieet kan de uitstoot tot 70% verminderen.

Besparingen

Behalve het milieu, zal ook de globale portefeuille meer gespaard worden door een plantaardig dieet. De wetenschappers stellen dat er dankzij een vegetarisch eetpatroon jaarlijks 900 miljard euro wereldwijd bespaard kan worden in de gezondheidszorg. Tegelijk kan er winst gehaald worden uit de verminderde broeikasgassen. Dan zou er volgens de studie ruim 500 miljard euro bespaard kunnen worden.

“We verwachten niet dat iedereen zijn of haar eetpatroon aanpast”, besluit Springmann. “Maar klimaatverandering aanpakken vraagt meer dan enkel technologische ontwikkelingen. Een gezonder en meer duurzaam dieet zorgt voor een grote stap in de juiste richting.”