Ronde van Catalonië - Tsatevich snelt naar dagzege, eindwinst voor Quintana

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alexey Tsatevich (Katusha) heeft de slotetappe in de Ronde van Catalonië op zijn palmares gebracht. De Rus was in een sprint met twee sneller dan de Sloveen Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo). Veertien seconden later eindigde Jarlinson Pantano op een derde plaats. De eindzege gaat naar de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar). Nairo Quintana begon met een voorsprong van zeven tellen aan de slotetappe en mocht zich aan vuurwerk verwachten, althans zo had Alberto Contador toch beloofd en ook Richie Porte, op 17 seconden wilde zich nog niet gewonnen geven. Al meteen in de beginfase van de wedstrijd barstte de strijd los toen Daniel Martin zich alert toonde en 1 seconde bonificatie pakte na Tosh Van der Sande en Thomas De Gendt. Daarmee kwam hij in dezelfde tijd als Porte.

Pas daarna kreeg de vroege vlucht vorm met Tsatevich, Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Matej Mohoric (Lampre-Merida), Koen Bouwman, Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Arnaud Courteille (FDJ), Ben King (Cannondale), Kanstantsin Siutsou (Dimension Data), Luis Mas Bonet (Caja Rural), Maurits Lammertink (Roompot Oranje) en onze landgenoten Sander Armée (Lotto Soudal) en Boris Dron (Wanty-Groupe Gobert). Meer dan drie minuten kregen ze nooit van het peloton.

Het was Tinkoff-Saxo dat het commando voerde in het peloton en op het plaatselijke circuit, met acht keer de beklimming van de Montjuic, het tempo de hoogte injoeg. Bij de vijfde beklimming was het Fabio Aru die wegsloop. In de afdaling kreeg hij het gezelschap van Warren Barguil en Louis Vervaeke. Ze sprokkelden 1 minuut op het peloton, waar Team Sky de kop over nam en finaal was het Froome die de kloof dichtte.

Twee vluchters bleven evenwel voorop: Roglic en Tsatevitch en ondanks een spervuur van aanvallen van Chris Froome en Contador kwam het peloton met favorieten niet dichter en plooide ook Nairo Quintana niet. De zege was voor Tsatevitch, zijn derde profzege na een overwinning in de Settimana Ciclistica Lombarda by Bergamasca (2.1.) in 2013 en de GP Le Samyn in 2013 (1.1.).

Quintana pakt de eindzege, voor Alberto Contador en Daniel Martin. Hij volgt op de erelijst Richie Porte op.

bron: Belga