Mike Cofiz uit Ivoorkust laureaat van Guido Huysmans Young African Film Makers Award

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de marge van het Afrika Filmfestival in Leuven is de Ivoriaanse cineast Mike Cofiz uitgeroepen tot laureaat van de Guido Huysmans Young African Film Makers Award (YAFMA) 2016. Dat hebben de festivalorganisatoren bekendgemaakt. Deze prijs heeft tot doel om jong Afrikaans filmtalent aan te moedigen kwaliteitsvolle films te maken en is genoemd naar de co-organisator van het Afrika Filmfestival die vorig jaar onverwacht overleed. Uit 18 geselecteerde films koos een internationale jury onder leiding van Walter Verdin voor "Le Chemin" (12'). Mike Cofiz toont hierin een jonge man die zijn weg in het leven zoekt.

"Zonder woorden, op een zeer aanwezige soundtrack, is deze kortfilm een mooie en poëtische zoektocht naar een onbekende toekomst die eindigt met een ongedefineerde positieve noot door de vastberadenheid van deze jonge man", aldus de jury. Op de tweede plaats eindigden ex aequo de films "Shoe Shiner" van Ernest Chikuni (Malawi) en "Intellectual Scum" van Kevin Njue (Kenia).

Het festival liep dit jaar van 11 tot 26 maart in Leuven, maar de organisatoren vertonen in maart en april ook nog films op vele andere plaatsen, met name in Brussel, Mechelen, Kortenberg, Merchtem, Lubbeek, Tremelo, Tienen, Hoegaarden, Gent, Haacht, Maasmechelen, Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Tervuren, Hasselt, Aarschot, Diest en Louvain-la-Neuve.

bron: Belga