Brusselse politie: "Tiental extreemrechtse amokmakers opgepakt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een tiental extreemrechtse amokmakers is opgepakt bij de rellen rond het Beursplein. Dat meldt de politie van Brussel zondag in een persbericht. "Zondagnamiddag heeft een groep van ongeveer 340 hooligans van verschillende voetbalclubs afgesproken in Vilvoorde om naar het Beursplein in Brussel te komen. Daar is de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.

"Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."

"Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt."

"De tussenkomst van de politie was heel delicaat", besluit de persmededeling.

bron: Belga