Arrestaties in Rotterdam bij zoektocht naar terreurverdachte

In Rotterdam in Nederland is zondagmiddag een Fransman opgepakt, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat meldde het Nederlandse het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond. Het zou gaan om een kompaan van de pas gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de 32-jarige man, die door Franse media Anis B. wordt genoemd. Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al vergevorderde plannen had voor een aanslag.
In zijn woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden, dat getraceerd werd door de Nederlandse politie.
Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Ook Abdelhamid Abaaoud werd toen veroordeeld. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.
De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de Nederlandse politie heeft de aanhoudingen verricht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. Een woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.
In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk, werden vrijdag ook in ons land drie verdachten opgepakt.

bron: Belga