Syrisch leger herovert heel Palmyra op IS

Het Syrische leger heeft de volledige controle over Palmyra na bijna een jaar heroverd op IS (Islamitische Staat). Dat heeft een militaire bron in Palmyra gezegd.
door
Belga
Leestijd 1 min.

"Na felle gevechten de voorbije nacht controleert het leger de stad Palmyra volledig, de antieke site en het residentiële deel inbegrepen. Ze (de jihadisten) hebben zich teruggetrokken", zo laat de militaire bron weten. De IS-strijders hebben "zich teruggeplooid op Sukhnah, Raqqa en Deir ez-Zor", hun bolwerken in het noorden en oosten van Syrië".

Met de hulp van de Russische luchtmacht lanceerden de regeringstroepen op 7 maart een offensief om Palmyra te heroveren op IS, dat de stad in mei 2015 innam. De ruïnes uit de oudheid zijn als erfgoed beschermd door Unesco, maar een groot deel van de schatten zijn door de extremistische groep vernield. Palmyra wasvoor de annexatie van IS de grootste trekpleister van Syrië.

"De genie-eenheden van het leger zijn tientallen bommen en mijnen onschadelijk aan het maken in de antieke stad", klinkt het nog.