“Een betere gelegenheid om de boel op te kuisen komt er niet”

Jan Van der Cruysse, jarenlang woordvoerder van de luchthaven in Zaventem, heeft voor het eerst gereageerd op de terreuraanslag op zijn vroegere werkplek. De ex-woordvoerder heeft enorm geleden onder de gebeurtenissen.

“Onpeilbare leegte, rauwe pijn. Dat is wat iedereen voelt die op de luchthaven werkt. Of werkte”, laat Van der Cruysse weten. “Ik was er 25 jaar lang intens betrokken en moet ook vandaag vechten tegen tranen zodra ik hierover een woord wil zeggen. So Unreal. Ik ben er momenteel ook fysiek helemaal aan ten onder. Jetlag, keelontsteking, barstende hoofdpijn, emotie.”

Van der Cruysse was van 1994 tot 2014 woordvoerder van Brussels Airport. De gebeurtenissen in Zaventem hebben hem geschokt, maar hij zag er ook positieve elementen in. “Ik zie een sprankel van hoop in iedereen die zich sinds de eerste seconde uit de naad werkt om de ellende wat te temperen. Ik zie ook hoe het luchthavenpersoneel er alles aan doet om de passagiers van vandaag, vannacht en morgen toch onderweg te krijgen naar hun bestemming.”

“Wil structurele oplossingen zien”

De ex-woordvoerder heeft ook kritiek over hoe er in de dagen na de aanslagen gehandeld is. “Ik ben een warme voorstander van absolute persvrijheid en transparantie, maar ook van persethiek. “We vinden dat we dat aan onze lezers/kijkers verschuldigd zijn”, is een pervers excuus.”

“Maar nog zoveel gruwelijker is wat we sinds eergisteren zien in de media. Politieke vingerwijzing en recuperatie. Ik wil structurele oplossingen zien. Geen koehandel met onze privacy. Maar een strafuitvoering die onder stringente voorwaarden uitzonderingsmaatregelen voorziet tegen (en alleen tegen) vermeende terroristen.”

Wafelijzerpolitiek

“Ons land is maar een schort groot en totaal feodaal gedesorganiseerd”, aldus Van der Cruysse. “Wafelijzerpolitiek die leidt tot een hoofdstad met meer politiezones dan seizoenen in het jaar.”

“Als wij niet in staat zijn om de knoop te ontwarren, zal niemand het in onze plaats doen. Durf alles in vraag stellen. Een betere gelegenheid om de boel op te kuisen komt er niet.”

Foto Belga /L. Dieffembacq