Antwerpse IS-strijder eist aanslagen op in nieuwe video

Antwerpse IS-strijder eist aanslagen op in nieuwe video

Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video over de aanslagen in Brussel gepubliceerd, waarin de terreurgroep de aanslagen opeist. Dat melden De Standaard en VRT Nieuws. In de video is een Antwerpse Syriëstrijder te zien die bij verstek werd veroordeeld.

In de video klinkt eerst in het Frans dat de aanslagen in Brussel slechts “een waarschuwing” waren. In de tweede helft verschijnt dan de Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib, die zijn boodschap in het Nederlands richt “aan de Belgische bevolking, aan de Belgische regering, aan Europa, aan heel de wereld en aan de hele coalitie die de Islamitische Staat bestrijdt”.

Chaib veroordeelt eerst de luchtaanvallen van de coalitie tegen IS. Daarna spreket hij de Belgische regering toe: “De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen”. Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten.

Hicam Chaib is de voormalige rechterhand van Fouad Belkacem, en werd in februari 2015 op het terreurproces tegen Sharia4Belgium veroordeeld tot 15 jaar cel. De rechtbank beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding, maar Chaib was ten tijde van het proces al naar Syrië vertrokken.