Vlaamse overheid gaat mee 'watertrucks' bouwen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse overheid zet zich samen met private partners aan de bouw van speciale binnenschepen die ook op kleinere rivieren vlot vracht kunnen transporteren. Dat meldt Vlaams mobiliteitminister Ben Weyts, die daarvoor groen licht kreeg op de ministerraad. "Elke vracht die over het water gaat, moet niet over de weg", onderstreept Weyts. "Bedrijven staren zich blind op de file aan de voordeur, zonder oog te hebben voor de boulevard aan ruimte die openligt aan de achterdeur.

Het nieuwe project, Watertruck+, kan daarbij helpen. Het gaat om duwboten die verschillende duwbakken voortstuwen, waardoor volgens de minister zelfs kleinere rivieren vlot bevaarbaar worden. "Ramingen gaan ervan uit dat Watertruck+ alleen al in West-Vlaanderen en de Kempen kan instaan voor het transport van 3 miljoen ton per jaar. Dat betekent dat 150.000 vrachtwagens verdwijnen van onze wegen", aldus Weyts.

Een eerste stap is de bouw van drie duwboten en 28 duwbakken. Daarvoor wordt een nieuw overheidsvehikel opgericht dat de Vlaamse waterwegbeheerders en het Vlaams Instituut voor Mobiliteit zal overkoepelen. Ook private partners kunnen mee instappen. Totale prijskaartje: 23 miljoen euro. De helft komt van de Europese Commissie, 9,5 miljoen is privaat geld. De Vlaamse overheid legt de resterende 2 miljoen euro bij.

bron: Belga