Vlaams Belang over begroting: "Schuld wordt doorgeschoven naar komende generaties"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Van de belofte van minister-president Geert Bourgeois, aan het begin van deze legislatuur, om de schuld niet door te schuiven naar de volgende generaties blijft geen spaander meer heel. Dat zegt Vlaams Belang in reactie op het akkoord van de Vlaamse regering rond de begrotingscontrole. De Vlaamse regering heeft zich bij de begrotingscontrole gehouden aan het vooropgestelde tekort van 172 miljoen euro. De kosten voor de asielcrisis en de extra 'horizontale transfer' naar Brussel en Wallonië worden uit de begroting gehouden. Voor de bouw van scholen en sociale woningen komt er extra budget. Naar extra inkomsten of besparingen werd niet gezocht.

Maar het werkelijke tekort bedraagt 428 miljoen euro, rekent Vlaams Belang voor. "Aangezien de 120 miljoen euro die de Vlaamse regering voorziet voor de gevolgen van de asielcrisis en de bijkomende, door de zesde staatshervorming opgelegde, transfer van 136 miljoen euro buiten de begroting worden gehouden."

"De Vlaamse schuld stijgt in 2016 naar 26 miljard", zegt fractieleider Chris Janssens. "Elke Vlaming wordt dus niet alleen geboren met een federale schuld, maar ook met een Vlaamse schuld die nu al meer dan 4.000 euro per persoon bedraagt. En die schuldenberg zal volgens het Rekenhof de volgende jaren nog groeien."

Vlaams Belang eist dat er een einde komt aan de transfers naar Brussel en Wallonië. "Dat een minister-president die zichzelf Vlaams-nationaal noemt zich daar klakkeloos bij neerlegt, is voor het Vlaams Belang totaal onbegrijpelijk", besluit Janssens.

bron: Belga