"Kwaliteit en werkzaamheid van geneesmiddelen wordt streng bewaakt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Test-Aankoop "zaait onnodige twijfel" bij patiënten door zijn geneesmiddelendatabank, zo zegt pharma.be zaterdag in een mededeling. De koepelorganisatie van de farmaceutische sector verzekert dat er strenge controles uitgevoerd worden op de kwaliteit en werkzaamheid van geneesmiddelen. Test-Aankoop richtte zijn geneesmiddelendatabank al in 2014 op, maar breidde die zopas nog uit tot 6.500 medicijnen, bijna 90 procent van alle in België verkochte geneesmiddelen. In die databank worden geneesmiddelen onderverdeeld in vier categorieën: nuttig, beperkt nuttig, betwistbaar nut en af te raden. Maar liefst 900 producten plaatst de consumentenorganisatie in die laatste twee categorieën.

"Pharma.be betreurt dat Test-Aankoop door deze berichtgeving onnodige twijfel zaait bij patiënten die deze medicatie hebben voorgeschreven gekregen, terwijl het voor heel wat onder hen net erg belangrijk is dat ze hun medicijnen op de voorgeschreven wijze blijven nemen", zegt de organisatie in een mededeling.

Pharma.be wijst dan ook op "het continue proces waarin de kwaliteit en werkzaamheid van een geneesmiddel, doorheen zijn hele levenscyclus, wordt bewaakt". Dat proces begint al bij de wetenschappelijke evaluaties door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondsheidsproducten (FAGG) bij de lancering van het product, en gebeurt later door het RIZIV tijdens de terugbetalingsprocedure.

De koepelorganisatie roept wel op tot "voorzichtig en verantwoord" gebruik van medicatie, meer bepaald de vrij te verkrijgen geneesmiddelen. "Het standpunt van de industrie is duidelijk: geneesmiddelen zijn geen snoepjes", zegt Catherine Rutten, ceo van pharma.be. "Wat de voorschriftplichtige geneesmiddelen betreft, is het niet onbelangrijk er op te wijzen dat het een gekwalificeerde arts is die het geneesmiddel voorschrijft."

bron: Belga