Hervorming moet lerarenopleiding versterken

Hervorming moet lerarenopleiding versterken

De Vlaamse regering heeft vrijdag de hervorming van de lerarenopleiding goedgekeurd. Die moet er onder meer voor zorgen dat het beroep van leerkracht een duidelijke en positieve keuze wordt, ook voor wie op 18 jaar aan een master begint. Lerarenopleidingen kunnen momenteel worden gevolgd aan drie instellingen: universiteiten, hogescholen en centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s). Vanaf 1 januari 2019 zal dat enkel nog mogelijk zijn aan een universiteit of hogeschool. De expertise van de CVO’s zal wel worden gebruikt in het hoger onderwijs.

Nieuw is voorts de ‘educatieve master’ die jongeren kunnen aanvatten na het middelbaar. Jongeren die leerkracht willen worden moeten nu nog een master volgen en een afzonderlijke lerarenopleiding. “We willen dat jongeren op 18 al een bewuste keuze kunnen maken voor leraar. Nu kan je die niet maken op het moment dat je naar de unief gaat”, zegt onderwijsminister Hilde Crevits.

Alle lerarenopleidingen zullen daarnaast worden versterkt met extra aandacht voor zaken als diversiteit, anderstaligheid en kansarmoede. De opleidingen focussen op zowel generatiestudenten (jongeren die uit het secundair komen) als zij-instromers (kandidaten die uit de arbeidsmarkt komen). Om de instroom te versterken, komt er een verplichte, maar niet-bindende, toelatingsproef.

bron: Belga