Erdogan kwaad over aanwezigheid diplomaten op proces journalisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich zaterdag geërgerd aan de aanwezigheid van buitenlandse diplomaten op het proces van twee journalisten van de oppositie vrijdag in Istanboel. De journalisten worden beschuldigd van spionage en van staatsgreep in een dossier dat beschouwd wordt als een test voor de persvrijheid in het land. "Wie bent u? Wat doet u daar?", zei de president in een televisietoespraak in Istanboel. Hij verweet de diplomaten een poging tot machtsvertoon. "Dit is hier uw land niet, dit is Turkije", voegde Erdogan eraan toe.

Ongeveer 200 mensen - collega's, parlementsleden van de oppositie en gewone burgers - vergezelden Can Dündar, de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, en Erdem Gül, zijn bureauchef in Ankara, vrijdag naar het justitiepaleis van Istanboel. Ook verscheidene Europese diplomaten, onder wie de consul-generaal van Frankrijk en de ambassadeur van Duitsland in Ankara, woonden de zitting bij.

De twee journalisten riskeren levenslang omdat ze de Turkse regering in mei 2014 in hun krant beschuldigden van de levering van wapens aan de islamistische rebellen in Syrië.

De rechtbank besliste vrijdag het proces om redenen van "nationale veiligheid" voort te zetten achter gesloten deuren. De volgende zitting is op 1 april.

Bron: Belga