Crevits kondigt extra investeringen in scholenbouw aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dankzij de btw-verlaging op scholenbouw kunnen er zeventien extra schoolbouwprojecten worden opgenomen in het investeringsprogramma Scholen van Morgen. Dat meldt Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Bij de reguliere financiering komt nog eens 43 miljoen euro aan investeringsruimte vrij. Antwerpen krijgt de komende drie jaar tien miljoen euro extra. Scholen van Morgen is een vorm van publiek-private saemenwerking en mikte op 165 nieuwe schoolprojecten in Vlaanderen, goed voor tweehonderd gebouwen. Door de btw-verlaging van 21 naar 6 procent komt 160 miljoen extra investeringsruimte vrij.

"Hiermee kunnen 17 extra schoolbouwprojecten gerealiseerd worden", verduidelijkt Crevits. "Er komen nieuwe scholen in Izegem, Torhout, Genk, Eke-Nazareth, Mol, Ruisbroek, Sint-Truiden, Retie, Lille, Brugge, Gent, Moorslede, Bredene, Wervik, Vilvoorde, Wilrijk en Antwerpen.

De herinvestering van de lagere btw op al goedgekeurde dossiers bood bovendien de kans om in kader van de begrotingscontrole te beslissen om de komende jaren telkens 10,6 miljoen euro extra te investeren in de bouw en vernieuwing van scholen.

En ook nieuw op te starten projecten zullen uiteraard van het verlaagde tarief genieten. "Daardoor komt er in 2016 nieuwe financiële ruimte vrij in de bestaande kredieten om jaarlijks voor 33 miljoen euro bijkomende projecten voor nieuwe dossiers goed te keuren", aldus Crevits. "De winst voor de scholen bedraagt nog eens 13 miljoen, samen goed voor 47 miljoen euro."

Antwerpen krijgt in 2016, 2017 en 2018 telkens tien miljoen euro extra om de capaciteitsnoden op te vangen. Daardoor zullen de Antwerpse scholen de komende drie jaar 74 miljoen euro ter beschikking krijgen om extra schoolcapaciteit te creëren", aldus nog de CD&V-minister.

In Antwerpen reageert men tevreden. "Dit is een fantastisch akkoord en biedt aan Antwerpen nu echt de kans om een groot deel van de reusachtige capaciteitsuitdagingen voor basis en secundair aan te gaan", zegt schepen Claude Marinower. "Ik was teleurgesteld over de eerste verdeling van de capaciteitsmiddelen 6 weken geleden omdat we daar voor Antwerpen te weinig toebedeeld kregen in verhouding tot de door de capaciteitsmonitor vastgestelde noden. Maar dit maakt het ruim goed."

bron: Belga