Coalitiepartners hekelen uitspraak Aalsterse N-VA-schepen over "baardapen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Coalitiepartners CD&V en SD&P distantiëren zich in Aalst van uitlatingen van N-VA-schepen van Integratie Karim Van Overmeire op facebook. Die had het in nasleep van de aanslagen in Brussel over "baardapen". "Vlaams Belang-praat", hekelen meerderheid en oppositie zaterdag in Het Laatste Nieuws. Van Overmeire postte op facebook een oude Franse prentkaart uit Wereldoorlog I, met daarop de uitspraak 'On les aura' (We zullen ze wel krijgen, nvdr). "Poster uit 1916 met een actuele boodschap. Het lijkt mij een betere reactie tegen de baardapen dan knuffelen voor wereldvrede", plaatste de voormalige Vlaams Belanger erbij.

"Ik stel vast dat de Aalsterse schepen van Integratie met een woord als 'baardapen' Vlaams Belang-praat in de mond neemt. Wil hij eigenlijk integreren of segregeren", reageert oppositielid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

"Hij heeft het duidelijk niet over bandieten of smeerlappen en vervalt in VB-retoriek", klinkt het bij Eddy Couckuyt, fractieleider van CD&V. "Had hij hetzelfde woord gebruikt wanneer het om blanke daders ging?"

Ook coalitiepartner SD&P vreest dat het gebruik van de term 'baardapen' "verkeerdelijk de indruk kan wekken dat heel de moslimgemeenschap verantwoordelijk gesteld wordt voor de terreur". "Het bestuursakkoord inzake taalbeleid en integratiebeleid werd de voorbije jaren correct uitgevoerd, dit soort boodschappen mag hier geen smet op werpen", aldus Dylan Casaer.

Van Overmeire zelf paste de facebook-post intussen aan, maar verdedigt zich. "Dit is een uiting van woede tegen een ideologie waarmee we in oorlog zijn", klinkt het. "Voor degenen die er racisme in zouden ontwaren: de ideologie waarvan sprake rekruteert onder alle rassen strijders die hun baardharen laten staan. Niet alle terroristen hadden een baard, maar al hun leiders hebben dat wel. Ik heb het over mensen die niet meer te integreren zijn, niet over de overgrote meerderheid van nieuwkomers aan onze kant."

bron: Belga