Aanslagen – Obama zegt België opnieuw alle steun toe

Aanslagen - Obama zegt België opnieuw alle steun toe

De Amerikaanse president Barack Obama heeft België zaterdag opnieuw alle steun toegezegd om de terroristen achter de aanslagen in Brussel voor het gerecht te brengen. De wekelijkse toespraak van de president voor radio en tv draaide volledig om de strijd tegen IS. “Deze week was ons hart bij de Belgische bevolking, waar terroristische aanslagen meer dan dertig levens eisten”, zei Obama. “Onder hen waren twee Amerikanen. Veertien Amerikanen raakten gewond. We bidden voor hun volledige herstel, net als dat van alle andere slachtoffers.”
“Eerder deze week belde ik met de eerste minister van België en bood ik hem al onze hulp aan om elke betrokken terrorist voor het gerecht te brengen”, vervolgde hij. “België is een dichte vriend en bondgenoot van de VS en de VS waakt over zijn vrienden, zeker als het gaat om de strijd tegen terreur.”
De president verklaarde voorts dat het stigmatiseren van moslims in de kaart speelt van de jihadisten. “We moeten elke poging om de Amerikaanse moslims te stigmatiseren, verwerpen en hun enorme bijdrage aan ons land en onze levenswijze toejuichen”, zei Obama. “Deze pogingen zijn in strijd met onze aard, onze waarden, en onze geschiedenis als natie opgebouwd op de idee van godsdienstvrijheid”, voegde hij eraan toe.
“Het is ook contraproductief. Het speelt meteen in de kaart van de terroristen die ons tegen elkaar willen opzetten, die een reden willen hebben om nog meer mensen te rekruteren voor hun haatdragende zaak.”
De Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz steunen het idee om politie te laten patrouilleren in moslimwijken. Trump wil bovendien moslims tijdelijk de toegang weigeren tot de VS uit vrees dat een extremist samen met hen ongemerkt het land binnenkomt.

bron: Belga