Aanslagen - EU-terreurcoördinator wijst op risico terreuraanslagen via internet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese antiterreurcoördinator, de Belg Gilles de Kerchove, gaat ervan uit dat terroristen binnen dit en vijf jaar zullen proberen om ook via het internet aanslagen te plegen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen proberen in te breken in het beheerssysteem van kerncentrales, stuwdammen, het spoor- of luchtverkeer, zegt hij zaterdag in La Libre Belgique. "Mijn vrees is dat nieuwe technologieën het mogelijk maken voor geïsoleerde individuen om aanslagen met een grote impact te plegen", geeft de Kerchove aan. Het is misschien nog niet voor meteen, maar het zou hem niet verbazen indien dergelijke pogingen zouden plaatsvinden in de komende vijf jaar.

Of België voldoende gewapend is tegen dergelijke cyberaanvallen? "Ik denk dat ons departement van Defensie goed genoeg is op vlak van cybersecurity. Ze hebben uiteraard niet de capaciteiten om terug te slaan zoals de Fransen of de Amerikanen, maar in het geval van een aanval denk ik dat Defensie redelijk goed is."

Toch is het niet overal even goed gesteld, vervolgt de Belg. "Ik weet niet of de overheid in staat is om te anticiperen op en een antwoord te bieden aan grote aanvallen. En op het niveau van de bedrijven weet ik niet of men zich voldoende bewust is van de risico's."

Wat dan met de kerncentrales, die uitgebaat worden door privébedrijven? "Ik ben niet in staat om te oordelen of er fouten zitten in de bescherming van nucleaire sites", aldus nog de Kerchove.

bron: Belga