"MIVB kreeg geen melding om metro te sluiten"

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft op de dag van de aanslagen geen melding gekregen om het metronetwerk te sluiten. Dat meldt de MIVB zelf.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zegt dat ze vanuit de federale regering nooit een vraag heeft gekregen om de metro dinsdagmorgen te sluiten. Dat lijkt in tegenstelling met wat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren in de Kamer vertelde.

De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8.50 uur genomen, zei Jambon in een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen. Om 9.04 uur kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land. De opdracht werd volgens Jambon gegeven om de metrostations en de vijf treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Om 9.05 uur werd de federale fase van crisisbeheer afgekondigd. Om 9.11 uur volgde de explosie in metrostation Maalbeek.

De MIVB ontkent nu formeel dat de maatschappij vanuit de federale regering een melding heeft gekregen om de metro te sluiten. "Er is geen bericht gekomen, er was geen telefoontje", aldus de MIVB.