Jambon roept op om zondag niet te manifesteren

Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon and Brussels City mayor Yvan Mayeur pictured during a press conference of the crisis center of the Belgian government regarding the attacks of March 22, 20160326, in Brussels. Tuesday morning two bombs exploded in the departure hall of Brussels Airport and another one in the Maelbeek - Maalbeek subway station, which made around 30 deadly victims and 230 injured people in total. ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant - Daesh - ISIS) claimed responsability for the massacre. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

 “Omdat we nog in dreigingsniveau 3 zijn, en om de politiediensten hun werk te laten doen, vragen we om morgen geen rouwherdenking te houden in Brussel. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en burgemeester Yvan Mayeur van Brussel (PS) verklaard op het Crisicentrum zaterdagmiddag.

Beide politici hebben begrip voor de emoties van de mensen, maar ze willen dat die manifestatie wordt uitgesteld naar een latere datum.

Nadat vertegenwoordigers van het gerecht, de federale politie en het ministerie van Voksgezondheid de jongste balans van de aanslagen van vorige dinsdag hadden gegeven, werd voor de talrijk aanwezige pers plots aangekondigd dat er meteen een mededeling zou volgen van de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, en de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. Ze zeiden in grote lijnen hetzelfde, Mayeur in het Frans en Jambon in het Nederlands.

“Gezien we nog in dreigingsniveau 3 leven in ons land en omdat de politiediensten nog volop bezig zijn met het onderzoek naar de aanslagen en het opsporen van verdachten, is het geen goed idee om een grote concentratie van mensen in Brussel te hebben op zondag. We begrijpen ten volle de emoties van de bevolking, we delen zelf die emoties ook, maar we vragen dat wie een rouwmanifestatie wil houden, dat op een later tijdstip doet.»

Op de vraag of de politici daarvoor dan een bepaalde datum op het oog hadden, was het antwoord ontkennend.