UZ Leuven bouwt centrum voor protontherapie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het universitair ziekenhuis van Leuven krijgt tegen 2019 een behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie in België. Het centrum, een samenwerking met een reeks andere universiteiten, zal worden gebouwd door IBA, de Waalse specialist in protontherapie. De therapie is nog niet beschikbaar in België. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie, die gericht kwaadaardige tumoren bestraalt waarbij minder gezond weefsel aangetast wordt. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van kanker waarbij precisiebehandeling cruciaal is, maar is nog niet beschikbaar in België.

Een consortium van Cliniques Universitaires Saint-Luc, Université Catholique de Louvain, KU Leuven en UZ Leuven investeert nu in de uitbouw van een gezamenlijke universitair behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie in het UZ Leuven. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met UZ Gent, UZ Antwerpen en UZ Brussel. De nieuwbouw zal in 2019 klaar zijn met zowel ruimte voor klinische behandeling van patiënten als een bunker voor hoogtechnologisch onderzoek.

De wetenschappelijke raad van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft als standaardindicaties bepaald dat protontherapie vooral gebruikt kan worden bij kinderen met kanker, maar ook bij patiënten met oog-, hoofd-, nek- en hersenkanker.

bron: Belga