Militairen mogen blijven patrouilleren en tassen controleren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds de verhoging van het algemeen dreigingsniveau naar niveau 4 mogen de militairen die ingezet worden voor bewakingsopdrachten patrouilleren en bagage en rugzakken controleren. Ook nu het dreigingsniveau opnieuw verlaagd werd, mogen ze dat blijven doen. Dat deelt minister van Defensie Steven Vandeput vandaag mee. Zijn woordvoerder benadrukt dat de militairen evenwel geen politionele macht krijgen. Toen het OCAD na de aanslagen van dinsdag het dreigingsniveau voor het hele land optrok naar niveau 4 werd het aantal militairen dat reeds ingezet werd op enkele uren tijd opgetrokken van 740 tot een duizendtal. Er werd ook een strategische reserve van enkele honderden militairen klaar gehouden om indien nodig onmiddellijk in te kunnen zetten.

De Nationale Veiligheidsraad, waar ook minister Vandeput deel van uitmaakt, besliste dat de ingezette militairen hun statische bewakingsopdrachten en hun bewaking van kerncentrales mochten uitbreiden met patrouilles en controles van bagage en rugzakken. Ook nu het dreigingsniveau teruggebracht is naar niveau 3 mogen ze dat blijven doen.

De woordvoerder van Vandeput wijst erop dat een en ander niet betekent dat de militairen nu politionele bevoegdheden hebben. Zo staan zij onder het direct commando van de politie en is er een fysieke aanwezigheid van de politie in de nabije omgeving van elke militair vereist. "En wie door een militair gevraagd wordt om te worden gefouilleerd, mag dat weigeren. De militair zal die persoon dan tegenhouden en er een politieagent bij halen. Het is dus niet zo dat we hier een soort militaire staat van beleg beleven."

Nu de dreiging teruggebracht is naar niveau 3 zal het ingezette dispositief militairen in de komende dagen en weken stelselmatig terug worden afgebouwd naar 740, aldus Vandeput.

De minister bedankt zijn manschappen voor hun inzet, flexibiliteit en professionalisme. "De militairen bewijzen dag in, dag uit dat ze hun belangrijke rol met veel toewijding opnemen en hun steentje bijdragen in de mate van het mogelijke om mee in te staan voor de veiligheid van de bevolking."

bron: Belga