Jambon start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier

Jambon start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat een procedure opstarten tegen de Belgische verbindingsofficier van de politie in Turkije die volgens hem “geblunderd” heeft bij de behandeling van de info over Ibrahim El Bakraoui. Welke procedure dat zal zijn, ligt nog niet vast. Er zal in elk geval een proces verbaal worden opgesteld, zei Jambon vrijdag in de Kamer. El Bakraoui, die zichzelf opblies op Brussels Airport, werd op 11 juni 2015 gearresteerd aan de Turks-Syrische grens, maar er gebeurde te weinig met die info eens die in Belgische handen kwam. Na het bij mekaar puzzelen van de tijdlijn na de arrestatie kon Jambon naar eigen zeggen “niet anders dan concluderen dat niet een dienst, niet een directie, maar wel dat één iemand op zijn minst nalatig was geweest, niet heel proactief, niet heel geëngageerd, in een dossier waar je vanaf het eerste moment aanvoelt dat het om terrorisme gaat”.

“Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één iemand uit het politieapparaat geblunderd”, zo klonk Jambon opvallend fors ten aanzien van de Belgische verbindingsofficier in Turkije. De minister kondigde aan dat een procedure zal worden opgestart tegen de man. Het is nog niet uitgemaakt om wat voor procedure het zal gaan. In principe is een gerechtelijke procedure mogelijk, maar bijvoorbeeld ook een tuchtprocedure waarvan het resultaat kan variëren van een waarschuwing tot ontslag. Ook ordemaatregelen – denk aan een overplaatsing of een schorsing – behoren tot de mogelijkheden, verduidelijkt men op zijn kabinet.

Tijdens het debat beklemtoonde Jambon intussen dat hij “nog niemand aan het veroordelen” is. “Ik heb antwoord gegeven over welke de feiten waren die geleid hebben tot mijn gewetensonderzoek, waaruit ik concludeerde dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen.”

Ook op zijn kabinet benadrukt men dat de N-VA’er allerminst de intentie had om de verbindingsofficier met alle zonden van Israël te overladen. Ook de rol van de terreurcel bij de gerechtelijke politie – die eind juni al op de hoogte was van El Bakraoui’s arrestatie – moet bijvoorbeeld nog grondig onderzocht worden, klinkt het. Het valt niet uit te sluiten dat ook tegen mensen daar in de toekomst nog procedures zouden worden opgestart rond de afwikkeling van de hele zaak.

bron: Belga