"Hoe kon Laachraoui op zo korte tijd gebrainwasht worden?"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Najim Laachraoui was geen moordenaar en geen idioot. Dat zegt een man die een zestal jaar geleden samen aan de Brusselse universiteit ULB studeerde met Najim Laachraoui, in een bericht op de sociaalnetwerksite Facebook. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Laachraoui op zo'n korte tijd "gebrainwasht" kon worden. "Die kerel zat met mij in het eerste jaar, hij zat in mijn projectgroep", schrijft Brice Vanhée op Facebook. "We zagen elkaar elke week; hij kwam op mijn appartement. Ik heb nooit de indruk gehad dat hij me zou klop zou geven, en dat heeft hij ook nooit gedaan."

Aan het bericht hangt een foto van een groep van acht studenten, onder wie Najim Laachraoui en Vanhée. Een woordvoerster van de ULB bevestigt dat Laachraoui in het academiejaar 2009-2010 studeerde in het eerste jaar van de "Ecole polytechnique" (toegepaste wetenschappen).

Na dat eerste jaar vertelde Najim Laachraoui aan zijn maat dat hij met de studies zou stoppen. "Het is niks voor mij... Ik ga waarschijnlijk eerder geneeskunde studeren", zou hij gezegd hebben. "Geneeskunde, verdorie. Levens redden", schrijft Vanhée daarover. "En zes jaar later laat die kerel Parijs ontploffen. 'Fantastisch! Nu ga ik herbeginnen in mijn eigen stad'", voegt hij toe.

"Ik slaag er maar niet in te begrijpen hoe iemand zich op zo'n korte tijd kan laten hersenspoelen. Wat betekent dat, dat iedereen zo kan veranderen en zichzelf kan laten ontploffen, terwijl je als gewoonte had om elk weekend frisbee-toernooien te houden?", vraagt hij zich af. "Hij was geen moordenaar. Hij was niet idioot. Wat is er gebeurd in zijn leven?", besluit de ex-medestudent.

De nu 24-jarige Najim Laachraoui zou een van de zelfmoordterroristen zijn die zich dinsdag opbliezen op de luchthaven van Zaventem, zo schrijven meerdere media. Het federale parket heeft dat tot nu toe nog niet bevestigd. Laachraoui staat ook bekend als Soufiane Kayal, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

bron: Belga